Månedens Must Read

Månedens Must Read

.

November

Alberte Winding, Småt brændbart

 

★★★★★ Jyllands-Posten

 

LÆS DEN:

 • Hvis du kan lide Alberte Windings musik.
 • Hvis du vil læse en poetisk, fin, øm og rå fortælling om et ungt menneske på vej ud i verden.
 • Hvis du kan lide at læse Kristina Stoltz, Mathilde Walter Clark, Tove Jansson, Linn Ullmann – eller Alberte Windings tidligere bøger.

“SMÅT BRÆNDBART er Alberte Windings erindringsroman om den sårbare ungdom. Om den prøvende, slingrende vej fra stort barn til ung voksen, om at begynde at ligne en, der er ude på noget, og om måske ikke helt at være parat til det. Om at rejse til det sagnomspundne Martha’s Vineyard i USA med sin kusine som 16-årig og føle, at dem derhjemme nu får et problem mindre. Om de første møder med mænd og om de første spæde anelser om, at man måske kan leve et liv med musik.

SMÅT BRÆNDBART er en upoleret og sitrende fortælling om at søge efter en plads i verden. Om musikken, kærligheden og døden.”

 

 

Oktober

Nikoline Werdelin, Hvordan man redder en lemming

 

★★★★★ Fyens Stiftstidende

★★★★ Berlingske

”En imponerende samtidsfortælling med en sympatisk dagsorden” – Information

 

 

LÆS DEN:

 • Hvis du kan lide Nikoline Werdelins striber.
 • Hvis du vil læse en hjertevarm og gribende fortælling om fortabte mennesker, der skal finde deres vej i livet.
 • Hvis du kan lide at læse Katrine Marie Guldager, Stine Pilgaard, Anne B. Ragde – eller bare en hyggelig feel-good roman.
“Hans er en 67-årig nyskilt og fyringstruet biolog, der som de fleste pattedyr holder af at blive i sit habitat – i dette tilfælde lejligheden på Frederiksberg med den grønne lænestol. Han er stærkt optaget af sin potens, kvinden, han aldrig fik, og lemmingen, den vævre orangegule gnaver, som han elsker for dens mod til at blotte sine gule fortænder og skrige ad en meget større fjende og for dens accept af sit enkle, ydmyge liv: Den spiser, formerer sig, undviger døden. For så vidt ligesom Hans.
Mens sneen smelter i de norske fjelde og truer lemmingens livsgrundlag, vikler fire fremmede og vidt forskellige mennesker (samt tre kæledyr og en hel del insekter) sig ind i Hans’ tilværelse og forandrer den for altid.
Nikoline Werdelins debutroman, HVORDAN MAN REDDER EN LEMMING, er en morsom og melankolsk fortælling om de mindste og de største kriser i menneskelivet og i verden. Om ensomhed, frihedstrang og mulighederne i det tilfældige møde – og om valget mellem at blive i sin rede eller vove pelsen og flytte sig over store afstande for at overleve.”

 

 

 

September

Lisa Taddeo, Tre kvinder

 

”Bag Lisa Taddeos internationale bestseller om tre virkelige kvinder, Lina, Sloane og Maggie, og deres begær (eller er det i virkeligheden ensomhed?) ligger et imponerende researcharbejde.

I otte år rejste Taddeo rundt mellem forskellige amerikanske stater for at opspore kvinder, der ville dele deres historier med hende, og flere gange slog hun sig ned og boede i flere år i samme by som kvinden for at tilegne sig hendes omgivelser, livsrutiner og dagligdag.

Den intimitet har forplantet sig helt ned i bogens metaforer og den genklang hos kvinder verden over, som de tre fortællinger har vakt.”

Politiken

 

LÆS DEN: 

 • Hvis du vil læse en gribende og stærk fortælling om virkelige kvinders liv og seksualitet.
 • Hvis du kunne lide at læse Possing, Argumenter imod kvinder, Plambeck, Til min søster, Liv Strömquist, Kundskabens frugt, Viemose, HHV, Kraus, I love Dick, Brøgger, Creme fraiche

 

 

 

Juli

Mich Vraa, Vaniljehuset

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Femina

Vaniljehuset er en slægtshistorie om ambitioner og svigt og den svære kunst at stræbe efter de rigtige mål i livet.

 

 

LÆS DEN: 

 • Hvis du vil læse en levende og stærkt underholdende historisk roman.
 • Hvis du kunne lide at læse Lykke-Per, Jørgen Stein eller Mich Vraas Vestindien-trilogi.

”I slutningen af 1800-tallet vokser skomagerens søn Dusinius op i Odense som den tolvte i en søskendeflok. De trange forhold i barndomshjemmet gør ham sulten efter rigdom og anseelse, og allerede som otteårig er Dusinius i gang med at købe billigt og sælge dyrt. Som ung mand grundlægger han et handelsfirma – Vaniljehuset – som snart bliver et af landets førende.

Under et ophold på Hareskov Kuranstalt i 1929 ser den ældre, hjertesvage Dusinius tilbage på sit omtumlede liv, sin barndoms trængsler, sin ungdoms forvirrede kærlighedsforhold og de lyssky forretningsforbindelser han fik under Første Verdenskrig og som endnu forfølger ham.”

 

 

Juni

Stine Pilgaard, Meter i sekundet

 

★★★★★★ Jyllands-Posten

★★★★★ Kristeligt Dagblad

★★★★★ Berlingske

♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Politiken

”Vellykket og rørende … Stine Pilgaard har en uimodståelig spiddende humor” – Weekendavisen

LÆS DEN: 

 • Hvis du vil læse en sjov, skarp og rørende fortælling om en ung kvindes liv som tilflytter i en lille by på Vestkysten.
 • Hvis du vil læse en humoristisk og meget velskrevet roman, hvor sproget og omgangen mellem mennesker er i fokus.

“Et ungt par bosætter sig på en højskole i Vestjylland med deres lille barn. De træder ind i en verden af fællessang, økolærere og en stærk vilje til lokalsamfundet. Han er lærer på skolen, og hun er med som påhæng. Teoretisk set vil hun gerne fællesskabet, men kommer alligevel til at skrive anti-højskolesange med en af de andre påhæng. Det bliver blandt andet til Slagsang for påhæng og Sommersang uden sol og en salme, en vuggesang, en drukvise. Langt hen ad vejen vil hun også gerne integreres i lokalsamfundet, men hun kommer skævt ind i de sociale sammenhænge, hun kan ikke rigtig afkode den vestjyske samtaleform, de korte sætninger og lange pauser.”

 

 

 

 

Maj

Rachel Cusk, Omrids, Transit, Kudos

 

★★★★★ Kristeligt Dagblad

♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Politiken

 

”Rachel Cusk … fornyer romankunsten. Langt de fleste læsere vil kunne spejle sig i Rachel Cusks romaner” – Kristeligt Dagblad

”Cool, tankevækkende og litterært nyskabende. Båret af en skarp, sproglig præcision” – Information

”Imponerende, rørende og ildevarslende læsning. Litterært sindssygt vellykket” – Weekendavisen

”Formmæssig elegance, sproglig præcision og eksistentiel sårbarhed – alt er mesterligt balanceret i Rachel Cusks værk” – Linn Ullmann

Om Omrids:

En trykkende varm sommer tager forfatteren Faye til Athen for at undervise i et skrivekursus. Allerede i flyet på vej derned begynder livshistorierne at udfolde sig omkring hende, og hendes rejse bliver en rejse ind i andre menneskers fortællinger. Som en tom beholder med et lyttende øre lader hun sig udfylde af andres historier. Selvom der næsten intet røbes om Faye selv, tegner der sig gennem hendes spørgsmål og de mange samtaler et billede af en kvinde, der forsøger at komme sig over et stort tab.

 

 

 

Marts

Alice Munro, Noget jeg gerne vil sige

 

★★★★★ Berlingske

★★★★★ Kristeligt Dagblad

♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Politiken

 

 

LÆS DEN: 

 • Hvis du vil læse fremragende portrætter af søstre, mødre, døtre, tanter, bedstemødre og veninder samt mændene i deres liv.
 • Hvis du vil læse livskloge noveller, der får dig til at reflektere over kærlighed, levet liv, hemmeligheder og tidens gang.
 • Hvis du kan lide at læse Ida Jessen, Elizabeth Strout, Judith Hermann eller andet af Alice Munro.

“13 lange noveller – hver af dem som en lille intens roman – af den amerikanske novellekunst suveræne mester Alice Munro. Det er fremragende portrætter af søstre, mødre, døtre, tanter, bedstemødre og veninder og af mændene i deres liv.  Helt almindelige hverdagsliv, fra første verdenskrig til nutiden, hvor de store katastrofer, den store kærlighed eller det store savn, den smerte, skam – eller kedsomhed, som ethvert liv rummer, uden at vi måske lægger mærke til det eller nogensinde taler om det, belyses i glimt så præcise, at det gibber i én af genkendelse. Og af fryd over Munros skarpe og dybe menneskekundskab og hendes mesterlige evne til at sætte ord på.   Med forord af Ida Jessen.”

 

 

Februar

Iben Mondrup, Tabita

 

★★★★★ Jyllands-Posten

★★★★★ Berlingske

★★★★★ Børsen

 

 

LÆS DEN: 

 • Hvis du vil læse en stærk og gribende fortælling om fortielser, svigt og et alt for stort krav om at glemme ens ophav.
 • Hvis du vil læse en urovækkende, barsk og skarpt skrevet roman om et stykke Danmarkshistorie, som har manglet at blive fortalt. Om et dansk ægtepar midt i 1960’erne, som tror de kan give et bedre liv til to grønlandske børn ved at fjerne dem fra deres hjem.
 • Hvis du kan lide at læse om Grønland og dets folk, familiedrama, kultursammenstød, kolonimagten og dens skyggesider og kunne lide at læse Kim Leine, Eva Tind, Katrine Marie Guldager, Merete Pryds Helle – og andet af Iben Mondrup.

“Eva og Berthel kommer hjem til Danmark med to adopterede børn efter en årrække i Grønland. Det er midten af 60’erne, og både forholdet imellem Eva og Berthel og imellem Grønland og Danmark knager. De to børn, Tabita og Vitus, skal finde sig til rette i en familie, hvor fortiden helst skal udslettes, fordi den er sprængfuld af fortielser og farlige spændinger imellem to kulturer og imellem alle de voksne, der skal forestille at passe på børnene. Hjemme i Grønland bor børnenes mor, Abelone. Hun var hushjælp hos Eva og Berthel, og omstændighederne tvang hende til at sende sine to mindste børn med deres nye familie til Danmark.

Iben Mondrup skildrer klart og klogt livet i en familie, hvor børnene må kæmpe for sig selv og hinanden.”

 

 

November

Lars Saabye Christensen, Byens spor 1-3

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Politiken

★★★★★ Berlingske

★★★★★ Jyllands-Posten

★★★★★ Nordjyske

★★★★★ Kristeligt Dagblad

”En af de mest dragende, intime og nære fortællinger, jeg har læst” – Kristeligt Dagblad

”Læseren følger åndeløst med ind under huden på romanpersonerne… Én af Nordens allerstørste forfattere, en historiefortæller af Guds nåde” – Information

 

LÆS DEM: 

 • Hvis vil læse en stemningsmættet familiekrønike med humor og indfølingsevne.
 • Hvis du kan lide at læse Ida Jessen, Merete Pryds Helle, Smærup Sørensen, eller andet af Saabye Christensen.

“I tredje bind af Byens spor er det blevet 1968. Der er opbrud og værdiskred på alle fronter. Maj Kristoffersens datter, Stine, er blevet student og læser som den første i familien på universitetet. Jostein er stadig forretningsmand, nu handler han med chokolade og ser også sådan ud. Jespers ungdomskæreste, Trude, arbejder i forsikringsbranchen og går til keramik i sin fritid. I alle fires liv kaster Jespers årelange fravær og fuldstændige tavshed skygge. Men en dag får Trude et postkort fra Italien, der bringer ny bevægelse i hendes og de andres liv.

I Byens spor 3 samles trådene fra de to foregående romaner, samtidig med at forfatteren selv træder ind i romanen og fortæller sin sygdomshistorie. En medrivende og tankevækkende afslutning på et storværk i norsk litteratur.”

 

 

 

Oktober

Malene Lei Raben, Fruen

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Politiken

”Malene Lei Rabens bog Fruen om en både blomstrende og ondskabsfuld mor fra frigørelsens år har revner og sprækker. Derfra strømmer dens intensitet og fascination.” – Information

 

 

LÆS DEN: 

 • Hvis du vil læse en intens og fascinerende biografisk fortælling.
 • Hvis vil læse en velskrevet og velkomponeret bog om en mor og en datters lange dueller på følelser og forurettelse i de politiske kampes 1970’ere.
 • Hvis du kan lide at læse Leonora Christina Skov, Peter Øvig og Delphine de Vigan.

“Min mor var ked af, at min søster og jeg kaldte hende Fruen, men det var i mellemtiden blevet fælles for os. Fruen var en stærk kvinde, som krævede – og fik – særbehandling. Modig og intelligent, fordringsfuld, lunefuld og let at såre, og som en skandinavisk Kleopatra tiltrak hun mænd med fatale følger. Fruen kunne udmærket afkode undertonerne i sit kaldenavn og brød sig ikke om det, men det passede godt til hende og satte ord på noget, vi ikke kunne tale om.”

FRUEN er Malene Lei Rabens personlige fortælling om sin mor og om at være barn af ungdomsoprøret. Det er en historie om konsekvenserne af livsvalg og om det, som frihed koster. Især for de børn, der voksede op i skyggen af handlekraftige, selvrealiserende voksne. Det er også en historie om en lykkelig barndom, der tager en drejning, og om at være datter af en formidabel, intelligent og ekstremt besværlig kvinde. Og allermest er det en historie om kærlighed.

 

 

 

September

Kristian Bang Foss, Frank vender hjem

 

★★★★★★ Jyllands-Posten

♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Politiken

★★★★★ Kristeligt Dagblad

★★★★★ Børsen

 

”En stor samtidsroman … vildt besættende … sindssygt vellykket” – Information

”Fantastisk roman” – Weekendavisen

LÆS DEN: 

 • Hvis du vil læse en velskrevet og humoristisk roman.
 • Hvis vil læse en stort anlagt samtidsroman om et menneskes rejse igennem forskellige danske miljøer og samfundsklasser.
 • Hvis du kan lide at læse Henrik Pontoppidan, Erlend Loe, Katrine Marie Guldager eller andet af Bang Foss.

“Frank voksede op i Hvidovre, moren var kontordame og faren den sørgelige skikkelse Rock Tage, som hver aften tog ind til Strøget med sin guitar for at få kylet mønter efter sig. Her levede han og døde – en hemmelighed, som Frank stadig bærer på. Frank forelsker sig i Thea, som er yngste generation i den stenrige Holmberg-familie – datter af champagnesocialisten André og den feterede tv-personlighed Ingelise. Til familiefrokosterne i sommerhuset i Skagen er der plads til alle, som de siger, men Frank har en nagende følelse af ikke at høre til, at der er sket en fejl, og at han snart vil blive afsløret som bedrager. En dag forsvinder han under mystiske omstændigheder, og da han vender hjem, er det med en historie, der er meget svær at tro på. Frank vender hjem er en fortælling om mennesker, der kæmper for at finde sig en plads i livet – en sjov og kulsort roman, der tegner et portræt af to vidt forskellige familier i et dansk klassesamfund, hvor nogle flyder ovenpå som korkpropper, mens andre går til bunds.”

 

 

 

August

Sayaka Murata, Døgnkioskmennesket

 

★★★★★ Jyllands-Posten

♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Politiken

”Japanske Sayaka Muratas roman om en dedikeret kvindelig døgnkioskmedarbejder er en elegant social komedie med filosofisk og kritisk potentiale.” – Politiken

LÆS DEN: 

 • Hvis du vil læse en lille bog, som er en stor læseoplevelse.
 • Hvis vil læse en skæv, unik og alligevel tidstypisk og relevant fortælling, som giver et indblik i en kvindes liv og i japansk kultur.
 • Hvis du kan lide at læse Murakami, Higashino, Taniguchi eller Han Kang, Vegetaren.

“Keiko er 36 år gammel. Hun har aldrig haft en kæreste, og hun har arbejdet i den samme døgnkiosk i Tokyo i 18 år. Hendes familie vil så gerne have, at hun får et bedre job. Hendes venner undrer sig over, at hun ikke gifter sig. Men Keiko ved godt selv, hvad hun vil, og hun ønsker ikke at få sit forhold til døgnkiosken ødelagt.
Døgnkioskmennesket er et fascinerende og tankevækkende portræt af samtidens Japan, som det opleves af en singlekvinde. Hun føler ubehag ved samfundets rigide normalitetsopfattelse, samtidig med at hun kun alt for godt passer ind i den japanske arbejdskultur.”

 

 

 

???No_Image???

Juli

Mich Vraa, Haabet, Faith og Peters kærlighed

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Politiken

★★★★★ Jyllands-Posten

★★★★★ Berlingske

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥  Femina

LÆS DEN: 

 • Hvis du vil læse levende, underholdende og sanselig historieskrivning.
 • Hvis vil læse en nyklassiker i dansk litteratur og en vigtig formidling af dansk kolonihistorie
 • Hvis du kan lide at læse Kim Leine, Thorkild Hansen og Hanne Marie Svendsen.

“1787. På slavefregatten Haabet bryder et blodigt oprør ud blandt de sorte i lastrummet. Under dæk er to kvinder i de desperate menneskers vold: kaptajnens og den nygifte skibslæges unge hustruer. Inden slaveoprøret brutalt slås ned, har det ændret en række menneskeskæbner for altid.

HAABET er en grum beretning fra en tid da Danmark skabte ny velstand på slavernes arbejde i de vestindiske sukkerplantager. Et kapitel i rigets historie som i mange år blev fejet ind under gulvtæppet, er her blevet til en fortælling om kynisk udnyttelse og ufattelig ondskab, men også om kærlighed og overlevelse under umulige vilkår.”

 

 

???No_Image???Juni

Sally Rooney, Normale mennesker

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥   Politiken

★★★★★ Jyllands-Posten

”Kommer givetvis til at stå … på fremtidens klassikerhylde. Rooney har et sjældent talent for at observere og tegne skarpe portrætter af en moderne ungdom.” – Berlingske

 

LÆS DEN: 

 • Hvis du vil læse en stærk, begavet og kompleks roman om ung kærlighed.
 • Hvis du vil læse en fortælling om mennesker, der mødes, kommer tæt på hinanden og hver især kæmper for at finde deres ståsted i verden.

“Connell og Marianne er vokset op i den samme lille landsby i Irland, men det er også det eneste, de har til fælles. Marianne bor i den hvide palævilla med den lange indkørsel, Connells mor gør rent hos Mariannes familie. Connell er populær og afholdt i gymnasiet, Marianne er en enspænder, og hun ved af smertefuld erfaring, at det er bedst at undgå de andre fra skolen. Men da Connell og Marianne en dag indleder en samtale i Mariannes køkken – der på en gang er kejtet og inciterende – bliver det begyndelsen på en kærlighedshistorie, der kommer til at vare mange år frem og ændre deres liv for altid. Normale Mennesker er en udsøgt kærlighedsfortælling om, hvor stor betydning ét menneske kan have for et andet menneskes liv. Om hvor svært det kan være at udtrykke, hvad man føler, og om hvordan fascination, venskab, kærlighed, privilegier og magtforhold kan ændre sig igen og igen over tid.”

 

 

???No_Image???Maj

Audur Ava Olafsdottir, Stiklingen

 

★★★★★ Kristeligt Dagblad

Nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris

 

LÆS DEN: 

 • Hvis du vil læse en roman om en ung fars forhold til sit lille barn og om hvordan barnets eksistens sætter hans andre relationer i perspektiv.
 • Hvis du vil læse en livsbekræftende, lyrisk og humoristisk roman om kærlighedens organiske karakter.
 • Hvis du kunne lide at læse Kristín Marja Baldursdóttir og Jón Kalman Stefánsson.

“Islandske Arnljotur Thorir er 22 år og har tre ting i hovedet: sex, døden og roser. Han ved ikke hvad han vil bruge sit liv på, men han har i hvert fald ikke lyst til at studere, sådan som hans gamle far synes han skal. I stedet gør han det hans afdøde mor ville have rådet ham til og følger sin drøm om at blive gartner i en af verdens mest berømte klosterhaver. Med sig på rejsen har han tre stiklinger af en ny rosensort som det er lykkedes hans mor at fremdyrke trods de barske vejrforhold, og et billede af sin datter på syv måneder, som han uforvarende kom til at avle med en veninde til en ven. Men netop som han er godt i gang med arbejdet i haven får han uventet besøg.

Stiklingen er en livsbekræftende, lyrisk og humoristisk roman om kærlighedens organiske karakter, om ordenes utilstrækkelighed og de spirituelle oplevelser som sanseindtryk kan bære i sig. Det er en anderledes kærlighedshistorie om en ung fars forhold til sit lille barn og om hvordan barnets eksistens sætter hans andre relationer i perspektiv.”

 

 

April

Thomas Boberg, Africana

 

★★★★★★ Jyllands-Posten

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ Politiken

★★★★★ Berlingske

★★★★★ Kristeligt Dagblad

★★★★★ Fyens Stiftstidende

”Ikke alle bøger har en sjæl, men den her har” – Information

”Boberg har … den sjældne kombination af nysgerrighed og frygtløshed, også kaldes dumdristighed” – Weekendavisen

LÆS DEN: 

 • Hvis du vil læse en fascinerende, vild og vildt ambitiøs roman.
 • Hvis du vil læse en usædvanlig og smuk kærlighedsroman.
 • Hvis du vil læse en stærk rejseroman med et globalt udsyn.

“Rebecca og Thomas har lige mødt hinanden og rejser sammen til Etiopien, hvor hun skal på opgave som radiodokumentarist for Radio24syv. Rebecca har rødder på kontinentet, hendes far er fra Ghana. Thomas føler sig rodløs, længes efter at lade sig omslutte af det fremmede, det mangfoldige. De har rastløsheden til fælles, og den trækker dem mod hinanden og fra hinanden, men gang på gang tilbage til Afrika, hvor de lytter til hinandens historier, og hvor unge stemmers rå fortællinger om the backway, den dødsensfarlige rejse over det afrikanske kontinent mod drømmenes Europa, kommer til at hjemsøge dem. Africana er en vild, flimrende og sansemættet roman om et kærlighedsforhold, et kontinent og en måde at være til på: som rejsende. En fortælling om sort magi, racisme, myter og kulter – om rejsefæller og hustlere, opdagelsesrejsende og backway-rejsende, om rejsende i kunsten, i sindet og i Guds tjeneste, om dem, der tvinges til at rejse, og dem, der ofrer alt for det.”

 

 

Marts

Tara Westover, Oplyst

 

”Extraordinary … a powerful memoir, about the transformative power of education” – Observer

“One of the most astonishing memoirs for many years” – Antony Beevor, Mail on Sunday

”En brutal og dramatisk, godt skåret livsfortælling” – Information

”Viden er magt til at blive sig selv” – Weekendavisen

 

LÆS DEN:

 • Hvis du vil læse en stærk historie om en ung mønsterbryder.
 • Hvis du vil læse om religiøs fanatisme versus oplysning og uddannelse.
 • Hvis du kunne lide at læse Cheryl Strayed, Wild, John Willams, Stoner og Thomas Korsgaard, Hvis der skulle komme et menneske forbi.

Oplyst er fortællingen om en ung kvindes kamp for at finde sig selv og sin plads i verden. Det er en beretning om stærk familieloyalitet og den sorg, der opstår, når man bryder båndene til sine nærmeste. Skrevet med den største indsigt giver bogen et billede af, hvad uddannelse og læring betyder for et menneske.”

 

Februar

Lotte Kirkeby, De nærmeste

 

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ Femina

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ Politiken

”Seismografisk indføling og sproglig præcision” – Kristeligt Dagblad

”Sensitiv og livsklog, psykologisk dybdeborende” – Information

”Vellykket … giver sin livsmodne læser noget at tænke over og spejle sig i– Weekendavisen

LÆS DEN:

 • Hvis du vil læse en smuk og rørende roman om at stå midt i livet alene.
 • Hvis du vil læse en stærk historie om erindringens kraft, om kærlighed og om nødvendigheden i at kunne leve med sin sorg.
 • Hvis du kan lide at læse Ida Jessen, Helle Helle, Elizabeth Strout, Anne Tyler og Marilynne Robinson

“Tre søskende mødes i deres barndomshjem efter forældrenes død. De skal opløse hjemmet og dele sorgen over tabet af forældrene. Men som i de fleste familier er der spændinger, hemmeligheder og roller, som hverken er nemme at affinde sig med eller at forlade. Eva, Christian og fortælleren Anna må konfrontere alt dette, hinanden og sig selv og måske gå videre i tilværelsen lidt klogere eller i det mindste forandrede.”

 

???No_Image???

Oktober

Malene Ravn, I dine øjne

 

”Malene Ravns medrivende slægtssaga om det uægte danske barn af en kinesisk tryllekunstner demonstrerer hendes mesterlige fortælleevner”

– Information

 

 

LÆS DEN:

 • Hvis du vil læse en gribende og fængende roman, hvor man bliver helt opslugt af læsningen.
 • Hvis du vil læse en familiefortælling, en historisk roman, om at være fremmed, at kende sine rødder og en overlevers historie om en barsk barndom.
 • Hvis du kan lide Wung-Sung, En anden gren, Pryds Helle, Folkets skønhed, Erik Valeur, Det syvende barn og Thomas Korsgaards romaner.

“Erik bliver født i 1930 på et mødrehjem i København. Hans mor, Gudrun, er kun 18 år, og Gudruns graviditet vækker skandale i Aalborg, for faren viser sig at være kineser. Gudrun er tvunget til at give barnet fra sig kort efter fødslen, men tager siden arbejde på det asyl, hvor Erik bor, uden at fortælle nogen, hvem hun er. Da hun flere år senere bliver gift med Alfred, henter de drengen hjem.Eriks far er den 45-årige kinesiske tryllekunstner Lai Fun, som kom til København i 1902 og blev udstillet i Tivoli. Men Lai Fun vil ikke vedkende sig faderskabet, for han er allerede gift med Agnete og bor i en taglejlighed i Istedgade.
Erik vokser op med en klar bevidsthed om at være anderledes, øjnene, hårets og hudens farve stempler ham i skolegården og på gaden, hvor hans egen bedstefar ikke vil hilse på ham, når andre kan se dem. Men Erik beslutter sig for at vende sin fortid ryggen og skabe sig et nyt liv.”

September

Merete Pryds Helle,Vi kunne alt

★★★★★ Jyllands-Posten

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ Femina

★★★★★ Kristeligt Dagblad

★★★★★ Nordjyske

”Prydsværdigt. Skarpt og snedigt er Merete Pryds Helles bestseller-efterfølger et hjertegribende intenst portræt af den uendeligt svigtede pige lige inde ved siden af” – Weekendavisen

 

LÆS DEN:

 • Hvis du vil læse en barsk men smuk skildring af en piges liv i Danmark i 1970’erne.
 • Hvis du vil læse om familieliv, sygdom, ensomhed og vold –fortalt med stor skønhed, humor og kærlighed.
 • Hvis du kan lide Thomas Korsgaard, Leonora Christina Skov, Vita Andersen, Vigdis Hjorth eller har læst Folkets skønhed

“På en villavej i Værløse i 1971 ligger Merle i sin seng og læser den ene De 5-bog efter den anden. Hun kan høre forældrene gennem væggen. Det er en af morens gode dage, hvor sygdommen ikke har fat. Det er en af de gode dage, hvor faren er hjemme og er ædru. Vi kunne alt tegner et tidsbillede af den sorgmuntre optimisme, der prægede de tidlige 70ere, hvor børnene fik at vide, at fremtiden var deres, og at de faktisk kunne alt. En roman om kærlighed på trods, om skyld og skam og om voksne, som ikke magter at være voksne. Vi kunne alt fortsætter som en selvstændig fortælling, hvor Folkets skønhed sluttede, men vi er inde hos familiens Pryds’ naboer, hvor en anden historie udspiller sig.”

 

 

August

Lars Saabye Christensen, Byens spor 1

★★★★★ Jyllands-Posten

★★★★★ Berlingske

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ Politiken

★★★★★ Kristeligt Dagblad

★★★★★ Nordjyske

”Én af Nordens allerstørste forfattere, en historiefortæller af Guds nåde” – Information

LÆS DEN: 

 • Hvis du vil læse en stor, smuk barndomsskildring fra Norge i 1950’erne.
 • Hvis du kan lide Roy Jacobsen, Einar Már Gudmundsson eller har læst Halvbroderen.

“Da Lars Saabyes mor døde for nogle år siden, fandt han nogle hæfter med hendes optegnelser om arbejdet som frivillig i Røde Kors. Disse notater er udgangspunktet for en medrivende historie om Oslo i efterkrigstiden, hvor pengene var små, livet forudsigeligt og den hedeste drøm var at få telefon.
I ejendommen på Kirkeveien møder vi den 32-årige Maj Kristoffersen, hjemmegående og aktiv i Røde Kors, og ægtefællen Ewald, der arbejder på et reklamebureau og lidt for ofte søger tilflugt på baren Bristol! Overboen, fru Vik, har udstået sin sørgetid som enke og længes efter kærlighed, og det er der mænd der gerne vil tage sig af. Og så er der Jesper, en kejtet, sær dreng der finder en forbundsfælle for sine spirende kunstnerdrømme i den fallerede hyggepianist, Enzo Zanetti.”

 

 

???No_Image???Juli

Mikael Niemi

At koge bjørn

★★★★★ Jyllands-Posten

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ Politiken

★★★★★ Berlingske

★★★★★ Fyens Stiftstidende

 

LÆS DEN:

 • Hvis du vil læse en levende historisk roman fra 1800-tallets nordligste Sverige.
 • Hvis du vil læse et virkeligt velturneret spændingsplot.
 • Hvis du kan lide Sherlock Holmes, Mich Vraa og Kim Leine.

Om bogen:

“Det er sommeren ­1852 i Kengis i det allernordligste Sverige. Provsten og vækkelsesprædikanten Lars Levi Læstadius samler bogstaveligt talt en ung samedreng op fra grøftekanten. Jussi, som drengen hedder, er flygtet fra mishandling og sult hjemme. Provsten tager ham til sig, og Jussi bliver hans elev og tro følgesvend på lange botaniske vandringer på Pajala-egnen.
Da en vogterpige forsvinder og findes død og en anden svært skadet, påtager provsten sig med hjælp fra Jussi opgaven som detektiv. Lokalbefolkningen er helt overbevist om, at det er en stor slagbjørn, der hærger, men provsten frygter, at en langt værre morder er på færde.

AT KOGE BJØRN er en gribende roman om, hvordan store begivenheder rammer en lille verden, det er en krimihistorie fra det nordligste Sverige, placeret i en fortid, der lugter af sprut, sved og sult, og det er en bog, der går lige til hjertet.”

 

Juni

Haruki Murakami

Mordet på kommandanten 1

★★★★★★ Jyllands-Posten

♥ ♥ ♥ ♥ ♥ Politiken

★★★★★ Kristeligt Dagblad

★★★★★ Nordjyske

 

LÆS DEN:

 • Hvis du vil læse en medrivende roman om kunst, ideer, fortrængning og kærlighed.
 • Hvis du vil udfordres på din virkelighedsopfattelse og læse noget magisk og mystisk.
 • Hvis du kan lide Svend Åge Madsen, Peter Adolphsen, Han Kang eller andet af Murakami.

Om bogen:

“En seksogtrediveårig portrætmaler svigtes af sin hustru, og efter et roadtrip i det nordlige Japan flytter han ind i et hus oppe i bjergene, som har tilhørt en berømt, gammel maler.

Huset ligger på kanten mellem to vejrlig, mellem to verdener, og snart begynder mærkelige ting at ske. En nat hører den yngre maler en puslen oppe fra loftet, og dér finder han et uhyggeligt, men dragende maleri. Han kan ikke slippe billedet, som synes at igangsætte en kæde af hændelser. En underlig ringlen lyder nu fra skoven, samtidig med at maleren fornemmer, at han ikke er helt alene i huset.

Men han kan dele det, der sker, med den hjælpsomme genbo, Menshiki, som har betalt ham fyrsteligt for at male sit portræt, og hvis skæbne på mystisk vis væver sig ind i hans egen.”

 

 

Maj

Anita Furu

Mit halve liv

★★★★★ Kristeligt Dagblad

”En rig roman med stor klangbund.. Anita Furus stilsikre debut er en rig fortælling om en dansk-jødisk kvindeskæbne i første halvdel af 1900-tallet. Romanen viser, hvad det vil sige at føle sig både fuldstændig assimileret og fremmed på én gang.”

– Politiken

”Et stærkt tidsbillede og en nærværende, personlig historie.. Anita Furu lykkes i sin debut med den svære kunst at skrive en historisk roman, som er nærværende uden at eksotisere fortiden.”

– Information

 En prisværdigt stramt komponeret, overbevisende og betydningsfuld debut”

– Weekendavisen

 LÆS DEN:

 • Hvis du vil læse en usædvanlig helstøbt og medrivende roman om slægt, historie og identitet.
 • Hvis du vil læse en fascinerende historie om en kvindes liv fra starten af 1900-tallet fra Rusland til Danmark og Spanien.
 • Hvis du har læst Lars Johansson, Anne Lise Marstrand-Jørgensen, Kirsten Thorup eller Jens Chr. Grøndahl

 

Om bogen:

“Anita Furu debuterer med romanen Mit halve liv. Det er i den grad en god historie og en stor fortælling om Ruth: Fra hun i 1906 bliver forældreløs i Rusland i en jødisk ortodoks familie og adopteret af en velhavende jødisk kvinde i København, via ægteskab med en norsk forretningsmand med base i San Sebastián i Baskerlandet i Spanien til ægtemanden dør, og til Ruth omkring 1950 er tilbage i København og endnu engang skal begynde på en frisk.

Titlen Mit halve liv refererer til Ruths tab af familie og fortid. Hele livet igennem længes hun efter sine brødre og sin søster, som også blev bortadopteret, og hele livet har hun en fornemmelse af, at hendes mama i København har forhindret hende i gensynet med den ældste bror, som lovede at tage hende med til Amerika. Det er en smerte, som der aldrig bliver plads til at dele. Hverken med mama eller hendes barnepige eller veninderne – og da slet ikke med manden.”

© Copyright 2019 Kristian F. Møller Boghandleren